Geschiedenis

Caprioolkinderen… 15 jaar evolutie

In 2002 startte Caprioolkinderen als een zeer kleinschalig project met een circusschooltje in de slopenwijken van Addis Abeba (Ethiopië). 

Stilletjes aan groeide dit uit tot een volwaardige NGO met heel wat engagementen in Ethiopië en sinds kort ook in Kenia:

 • Opleidingscentrum in Addis voor straatkinderen (circusschool, hout- en metaalbewerking)
 • Jaarlijkse support voor een 40-tal studenten in de hoofdstad, voornamelijk meisjes.
 • Kinderopvang voor kinderen van alleenstaande moeders in Gondar (provinciestad in Ethiopië)  De moeders kunnen aan het werk, financieel instaan voor hun gezin en terug een menswaardig bestaan leiden
 • Waterputten bouwen voor bergdorpjes in en rond Gondar
 • Toilettenbouw in de sloppenwijk van Addis
 • Integratie en opvang van weeskinderen in Addis
 • Ondersteuning van een home voor kinderen met een motorische beperking in Iten (Kenia)
 • Ondersteuning van een school voor slechthorende en dove kinderen in Iten (Kenia)
 • Financiële hulp voor een orthopedische workshop in Eldoret (Kenia)

De kansen die we al 15 jaar bieden aan kinderen en jonge mensen zijn hartverwarmend.  De resultaten stimuleren ons om door te gaan:

 • Jonge mensen die een taxibedrijfje of een boekenwinkeltje runnen na een kindertijd in de riolen
 • Studenten die hun studies hebben afgerond en nu aan het werk zijn als tandarts, verpleegkundigen, boekhouders enz.
 • Jonge kinderen die geen uren moeten lopen om drinkbaar water te vinden dankzij de waterputten
 • Boeren die hun akkers op een vlotte manier irrigeren dankzij een betere watervoorziening
 • Weeskinderen die bij familie en/of buren een deel van de gemeenschap worden en opgroeien tot zelfstandige volwassenen
 • Mensen in sloppenwijken die op een meer menswaardige manier leven met propere toiletten en een keuken
 • Zeer jonge moeders die de zorg voor hun kinderen overdag overlaten aan een goed georganiseerde crèche om zo hun eigen centjes te verdienen
 • Nieuwe matrassen, propere en aangepaste toiletten, aangepaste douches voor 30 kinderen met een motorische beperking in Kobyl home
 • Meubilair voor refter in de dovenschool
 • Beter werkmateriaal voor Absalom die in zijn orthopedische workshop mensen en kinderen met een beperking probeert te helpen met aangepaste rolstoelen en andere hulpmiddelen

En nu komt Kenia er bij…

Vorig jaar werd Vzw Caprioolkinderen gevraagd om VZW Itenia administratief te ondersteunen. 

Vzw Itenia richt zich op  het bekende stadje ‘ITEN’ in Kenia. 
Iten is de thuishaven van vele internationale topatleten:

 • Wilson Kipsang (wereldrecordhouder marathon)
 • Abel Kirui (2x wereldkampioen marathon)
 • Mary Keitany (wereldkampioen halve marathon, winnaar London marathon)
 • Asbel Kiprop (Olympisch kampioen 1500m)

 • Iten ligt in de wondermooie Riftvallei op een hoogte van 2400 meter. Het matig en stabiele klimaat maakt het de ideale plek om te trainen. 

Op uitnodiging van Erik, ons contact ter plaatse, hebben we onderstaande projecten bezocht:

 • Kobyl home: tehuis voor een 30 kinderen met een motorische beperking
 • De dovenschool:  tehuis met bijhorende school voor 70 kinderen die communiceren met gebarentaal
 • Orthopedische werkwinkel : om kinderen en volwassenen met een motorische beperking te helpen met het herstellen van rolstoelen en het vervaardigen van orthopedische schoenen en protheses.

Onze eerste kennismakingen in en met Kenia waren heel overweldigend en beklijvend. 
Eerder toevallig mochten wij op zondag 10 juli “HAPPY DAY” meemaken.  “HAPPY DAY” is het schoolfeest voor het kleine home “kobyl”.   De bisschop himself kwam meevieren.  De kinderen van Kobylhome stonden met z’n allen in het middelpunt van de belangstelling. 
10-tallen bussen kwamen het terrein opgereden met massa’s kinderen uit naburige dorpen.  Een feest van een paar duizend mensen.  Wij, Eric, Eddy en Griet waren de enige blanken! 

Hun enthousiasme, hun opgewektheid, hun vrolijkheid, hun uitbundig dansen en zingen heeft ons geraakt tot in het diepste van onze ziel.  De kinderen van Kobyl home straalden en schitterden. Wij waren tot tranen toe bewogen dat we dit mochten mee-beleven.

Onze persoonlijke ervaring heeft hier natuurlijk een groot aandeel in.
Gertjan, de oudste zoon van Griet is geboren met ‘spina bifida’.  Een heel complexe motorische beperking waar Gertjan al 25 jaar mee worstelt.  De kansen en hulpmiddelen die ons in België worden geboden zijn fantastisch. 
We kunnen al eens zagen op de papiermolen maar al bij al is en blijft er veel hulp komen vanuit verschillende hoeken.  Scholen, ziekenhuizen, ziekenfondsen, hulporganisaties, orthopedische firma’s, financiële steun… we worden bijgestaan. Doorheen de jaren hebben we er dan ook vaak over nagedacht hoeveel geluk we hebben om in België te wonen.  Dat is ook zo.  Misschien was Gertjan er allang niet meer geweest zonder al deze hulp. 

Daar in Kenia hebben de kinderen met een motorische beperking al deze steun niet. Ze hebben zo weinig maar ze hebben elkaar en ze hebben dankbaarheid.  De samenwerking met de school vlakbij waar ook kinderen zonder beperking school lopen is een mooi voorbeeld van inclusie.  Kinderen werken samen alsof de beperking niet bestaat.  Je hebt maar pas een beperking als anderen je die aanmeten, in het Kobylhome wordt er niet gemeten. Mooi!

De voorbije jaren is er flink geïnvesteerd om hun gebouwen, keuken, toiletten, stromend water en douches op te waarderen.  Ze hebben er een mooi plekje gecreëerd.  Natuurlijk is er nog werk aan de winkel.  Daarom willen wij met Vzw Caprioolkinderen ook hier onze schouders onderzetten.

Op het ‘HAPPY DAY’- feest kwamen duizenden mensen en kinderen die in de grootste armoede leven toch delen.  Van het weinige dat ze hebben gaven ze een deeltje aan de kinderen van Kobyl home. Ze gaven meel, kippen, geiten, matrassen, eieren, mais, geld… dit spektakel duurde uren.

Op het plein zaten ook de kinderen van de dovenschool met hun meester. Zij waren de eregasten.  Hun happy day wordt gevierd in Januari.  De meester heeft de kinderen de hele dag begeleid en getolkt voor hen: alle speeches, alle liederen, alle dansjes.  Hij glunderde om dit te mogen doen !  Een vrije dag opofferen is daar een eer. 

Mensen helpen elkaar, mensen helpen Kobyl home en waar zit de overheid?  Dat is voor de Kenianen nog een brug te ver.  Hopelijk komt daar in de toekomst verandering in. Ondertussen zijn ze nog steeds afhankelijk van de goodwill van kleine vzw’s. Vzw Caprioolkinderen wil zich graag engageren om de werking van het home en de school te bevorderen.

We hebben tijdens ons bezoek een engel ontmoet?  Niet de bisschop, ook al is hij een zeer charmant man, maar Salomé. Een vrouw van 55 jaar die zich al jaren ontfermt over de kinderen van Kobyl home.  Dag in dag uit is zij verantwoordelijk voor 33 kinderen.  Wassen en plassen, verzorging, poetsen, eten klaarmaken, nachtoppas enz… Ze verdient 60 euro per maand. Natuurlijk is het leven in Kenia goedkoper maar dit bedrag is zelfs daar schandalig. Deze vrouw werkt uit idealisme.  Met Vzw Capriookinderen willen we graag Salomé de komende tijd financieel steunen tot er een andere oplossing komt. 

We willen graag de kindjes matrassen bezorgen die de naam “matras” waardig zijn.  We onderzoeken of er kiné kan georganiseerd worden.  We trachten de samenwerking te bevorderen tussen Kobyl home en de nabije lagere en secundaire school.  Wanneer Salome hulp krijgt van enkele van de kinderen willen we hen hiervoor maandelijks trakteren.  Heel eenvoudige dingen maar toch belonend zoals een theekransje, een uitstap, een feestje, een zangstonde…

Gelukkig hebben we Eric, die in een naburige stad woont, die dit alles kan coördineren.   Eric woont al 12 jaar in Kenia.  Hij heeft Vzw Itenia uitgebouwd tot wat het nu is en beheerd de kas met heel veel zorg en toewijding.  Elke Keniaanse shilling wordt goed besteed, daar kunnen we vanop aan.

Zo wordt ook een deel van het geld besteed aan de uitbouw van de nieuwe keuken in de dovenschool.  Deze werd vorig jaar verwoest door een brand.  Brandverzekering?  Daar hebben ze nog niet van gehoord.  Met steun van de lokale kerk en onze engagementen komt er nu toch wel schot in de zaak.  Binnenkort is de keuken terug klaar voor gebruik.  In de aanpalende refter stonden tot onze verbazing maar 3 tafels en enkele banken.  Waar zitten de kinderen om te eten?  Op de grond zo bleek het.  Wij zijn bereid om extra tafels en banken te laten maken.  In de dovenschool wonen 30 kinderen waarvan een aantal wees is.  Hun schoolgeld en een extra centje voor fruit, melk of een snoepje wordt eveneens gedragen door Vzw Itenia.  Hartverwarmend toch?

We hebben ook een bezoek gebracht aan de orthopedische workshop in Eldoret.  Deze workshop is enorm belangrijk voor de kinderen met een motorische beperking.  Er worden rolstoelen hersteld, prothesen gemaakt, orthopedische schoenen aangepast en hersteld… Echter,  5 jaar geleden sloeg het noodlot toe en is de workshop volledig uitgebrand.  Een nieuw gebouw werd ter beschikking gesteld van Absalom.  Absalom heeft zelf een zware beperking maar is een uitstekende technieker mocht hij de apparatuur hebben.  Daar zit hij nu al 5 jaar op te wachten. 

De bisschop heeft het geweten.  In de week van ons verblijf mochten we op audiëntie gaan.  Hij dacht gezellig thee te drinken met ons maar werd overdonderd door onze vragen en eisen.  Wonder boven wonder ging hij vlot mee in ons verhaal.  Hij heeft beloofd om de stand van zaken te laten nagaan. Is hij een man van zijn woord?  Wij hopen het.  Eric zal ter plaatse de bisschop op de hielen zitten.  Goed Eric, we laten ons niet afschrikken!

Wilde dieren, prachtige natuur, fantastische ontmoetingen , mooie momenten  en onvergetelijke ervaringen … Deze reis heeft ons een boost gegeven om er tegenaan te gaan.  We zoeken medewerkers, vrijwilligers,  gevers om Vzw Caprioolkinderen verder te steunen.  Vzw Caprioolkinderen heeft ongeveer 80. 000 tot 90.000 euro per jaar nodig. Er zijn geen werkingskosten. Deze worden geheel gedragen door verzekeringskantoor De Nil. Iedere euro wordt ter plaatse aangewend. Doorheen de 15 jaar dat caprioolkinderen actief is hebben we reeds honderden kinderen en jongeren kunnen helpen.  

Ons hart was al gestolen door de vrolijke optimistische Ethiopische kinderen en jongeren die alle kansen grijpen om hun toekomst uit te bouwen.

Ons hart is voor een tweede keer gestolen door de vrolijkheid van kinderen in Kenia. 

Bij elke activiteit om geld in te zamelen kunnen we rekenen op heel wat mensen uit het dorp, mensen van verder af, vrienden, kennissen en familie… met het hart op de juiste plaats.

Dit alles kon enkel gerealiseerd worden dankzij de steun van jullie!

Iedere gesponsorde euro wordt ter plaatse besteed. Alle werkingskosten worden gedragen door Verzekeringen De Nil – Opwijk.

Een gift storten kan op rekeningnummer : BE52 0688 9640 4309 – fiscaal attest vanaf 40€

Dank U!

Voor Vzw Caprioolkinderen

Eddy De Nil