Update oktober 2019

VZW Caprioolkinderen

Hallo Caprioolvrienden. Op het einde van deze maand, 26 en 27 oktober, is er ons jaarlijks eetfestijn ten voordele van VZW Caprioolkinderen. We zijn ondertussen aan de zeventiende editie van ons eetfestijn , wie had dat ooit kunnen denken. Tijd dus voor een kleine update omtrent het reilen en zeilen van onze projecten.  Ik ben in juni naar Ethiopië gereisd om de verschillende projecten te bezoeken en samen te evalueren met de verantwoordelijken. In Addis Abeba is dat Isayas samen met broeder Hugo die verantwoordelijk  zijn voor de opvolging van onze studenten. Jaarlijks ongeveer 50 jonge mensen die via een maandelijkse kleine studiebeurs (20 euro) hogere studies kunnen volgen. Op die manier hebben er op al die jaren ongeveer 1.000 jongeren kunnen studeren, ongeveer 2/3 zijn meisjes. Dit jaar zijn er onder meer een architect en een dokter die hun studies met succes beëindigden. Zij kunnen in hun eigen land een meerwaarde zijn voor de eigen bevolking.

In Gondar is Nigisti Gebreslassie verantwoordelijk voor een heel team en voor onze verschillende projecten en dit onder de naam van Yenege Tesfa (Amhaars voor ‘Hoop Voor Morgen’).

 

Het afgelopen jaar zijn er heel wat veranderingen doorgevoerd. Zo hebben we na een audit van de lokale organisatie twee extra medewerkers in dienst genomen, een dame (Addis) als kassierster en een tweede dame (Asrath) die verantwoordelijk wordt voor alle aankopen. Alle aankopen gebeuren nu via een openbare aanbesteding naar vier leveranciers. Wanneer de vier offertes dan binnen zijn worden die enveloppen open gemaakt in het bijzijn van drie getuigen waarna de beste prijs eruit wordt gehaald.

 

In Gondar komen ook veel toeristen. Om het bedelen tegen te gaan is er het project van  de broodcoupon. Een broodcoupon kan gekocht worden door toeristen wanneer deze iets wezenlijks willen geven aan straatkinderen. Toeristen kunnen de broodcoupons kopen in alle hotels en er worden posters verspreid om het gebruik hiervan aan te moedigen De straatkinderen kunnen op hun beurt met deze broodcoupon terecht bij de bakkers. En maandelijks rekenen wij met hen af.

 

Stilaan proberen we ook projecten op te zetten die sociaal economisch evolueren. Dit zijn eerste kleine stappen om op termijn naar zelfredzaamheid te streven.  Nabij de luchthaven van Gondar bouwen we op dit moment een heel groot bijenhuis voor meer dan honderd bijenmanden. Dit in navolging van het succes van onze bijenprojecten op andere locaties in Gondar.  We hebben ook het Bamboeproject, het vervaardigen van meubels. De overheid heeft  ons een stuk land gegeven . Een aantal straatkinderen die de opleiding doorliepen kunnen zo een eigen bamboezaak opstarten. Dit is een groot succes aan het worden is.

Bij het bezoek aan de onze boerderij was het fantastisch om te zien dat onze boerderij meer en meer het middenpunt is van een dorp, van een gemeenschap. Ondertussen hebben we koeien, schapen en kippen.  Zo hebben we melk, eieren en de dieren zelf in de aanbieding.

En dan hebben we nog het grootste project, de Safe Zone. Een plaats waar we straatkinderen gaan opvangen, verzorgen en begeleiden. Het hele dossier is bijna klaar en wordt dan voorgelegd aan de overheid. We hopen hieromtrent voor nieuwjaar positief nieuws te kunnen brengen en te kunnen starten met de aanbouw ervan. Voor meer info over mijn bezoek kan je mijn blog lezen op www.bloggen.be/Ethiopiemei2019  Zo, dat was het voorlopig. Hopelijk mogen wij jullie verwelkomen op ons eetfestijn 26 &

 

27 oktober. Kan je niet komen maar wil je toch een bijdrage doen? Dat kan op rekening nummer : BE52 0688 9640 4309. Vanaf 40€ is dit fiscaal aftrekbaar.

www.caprioolkinderen.be   Facebook

 

Genegen groeten,

 

Eddy