Eindejaar 2019

Addis, 16 november 2019           

Terwijl ik wacht op mijn vlucht van Addis Abeba naar Brussel, overdenk ik mijn verblijf in Ethiopië.

Zo denk ik aan de rolstoel die ik kon meebrengen voor een student met een beperking, waardoor hij zich nu zelfstandig naar de universiteit kan verplaatsen in plaats van gedragen te moeten worden.

Bij mijn aankomst in Gondar werd ik onmiddellijk geconfronteerd met de realiteit. Het land is economisch in volle groei, maar ook de armoede stijgt. Een belangrijk punt is dat de middenklasse zich niet voldoende kan ontwikkelen. Er zijn weer meer straatkinderen te zien. Ik word meteen aangeklampt door een vijftal jongeren die mij al enkele jaren kennen. Ondanks hun situatie zien ze er verzorgd uit en hun lach is steeds aanwezig. Het is een blij weerzien.

We hebben tijdens mijn verblijf enkele belangrijke knopen doorgehakt omtrent het lokale management en de taken van de verschillende medewerkers.

Zoals u weet is Nigisti Gebreselassi onze eindverantwoordelijke ter plaatse. Alles alleen dragen en managen ter plaatse, 15 projecten en 70 medewerkers, wordt stilaan ondoenbaar. Zelfs voor de sterke vrouw die ze is.

Daarom wordt er een extra leidinggevende aangetrokken om in de toekomst wat coördinerende taken van haar over te nemen. Hierdoor krijgt Nigisti meer ruimte voor netwerking en het genereren van werkingsmiddelen om zo de toekomst van de organisatie mee veilig te stellen.

We richten ook een groep van creatievelingen op die, samen met ons, de toekomstvisie van de organisatie zullen  ontwikkelen.

Een ander belangrijk moment was de ontmoeting met de vrouwelijke Minister van Staat voor kind en gezin. Het was een open gesprek omtrent de noodzaak om meer kinderen te kunnen opvangen in onze huizen. Ondanks het feit dat de overheid er een andere visie op nahield hebben we hen toch weten te overtuigen om onze visie te steunen. J

Ethiopië maakt mooie momenten mee, zoals de Eerste Minister die de Nobel prijs kreeg.  Anderzijds wordt er via sociale media onrust gezaaid tussen de verschillende etnische groepen.

Via ‘fake news’ worden mensen ten onrechte beschuldigd en bij onrusten zijn reeds honderden doden te betreuren. Gelukkig is er een grote tegenbeweging met één motto ‘VREDE’.

Vandaag was een afsluitmoment voor “een week van vrede”.

Miljoenen Ethiopiërs verzamelden om samen te bidden voor vrede. Hier in Gondar kwamen meer dan 100.000 mensen bij elkaar. Je voelde de kracht van verbondenheid, eenheid en liefde. Er werd opgeroepen om de vrede te bewaren, tot vergeving, tot gelijkheid en voor een nieuwe start. Het was zo intens emotioneel dat je de verbondenheid echt voelde. Als God een plaats zou hebben was hij hier zeker aanwezig.

Concreet mochten wij dit jaar het volgende realiseren:

Ethiopië

  • 50 studenten ondersteunen met hun hogere studies, waarvan 2/3 meisjes
  • Opvolging van onze circusschool
  • Het dagverblijf voor kinderen van alleenstaande moeders
  • Bijdrage aan de boerderij

Kenia

  • Alle studiekosten voor 50 weeskinderen
  • Financiële bijdrage aan ‘Home’ voor kinderen met een beperking
  • Financiële bijdrage aan school met dove kinderen

Onze globale bijdrage voor 2019 bedroeg om en bij de 64000 Euro.

Veerkracht van mensen.

Iskedal is 16 jaar.

Tijdens de oorlog in Soedan werd ze verkracht maar ze kon ontkomen. Ze heeft een kindje van één jaar, ze leefde op straat. Dankzij onze projecten krijgt ze de kans om van haar leven iets te maken. De wereld behoort nochtans toe aan iedereen maar de plaats waar jouw wieg staat is pijnlijk ‘alles bepalend’.

 

 

Laat ons samen verder werken om een stukje te delen van onze welvaart. De realiteit is hard, zeker als je er rechtstreeks mee geconfronteerd wordt. Ondanks alles hebben deze mensen een ongelooflijke veerkracht. Ze voelen ze zich niet geslagen en kijken vooruit in het leven.

Terwijl ik mijn tekstje schrijf hoor ik haar lachen. Een aanstekelijke lach. Sterk, krachtig en toch zo confronterend. Je kan  hier niks weg-zappen…. 

Kerstmis speelt zich ook vandaag nog af.

Wil je jezelf ook inzetten om bijvoorbeeld een student op weg te helpen…? Met een ondersteuning va 15 Euro per maand kan een student, mits bijklussen, zijn hogere studies financieren. Afgelopen 18 jaar mochten wij zo ongeveer 1000 studenten (waarvan  2/3 meisjes) steunen om een toekomst in hun eigen land op te bouwen.

 

Onze organisatie Vzw Caprioolkinderen werkt zonder kosten, de gemaakte worden integraal gedragen door verzekeringskantoor De Nil. Op deze manier wordt elke euro volledig ter plaatse besteed.

 

Onze projecten steunen kan op het rekening nummer van VZW Caprioolkinderen BE52 0688 9640 4309

Vanaf een storting van 40€ ontvangt u een fiscaal attest.

 

Een welgemeende dank u wel aan alle vrijwilligers en hulp op welke manier dan ook!

 

Graag wensen wij jullie een zalige Kerst en een gelukkig Nieuwjaar.

Hopelijk een jaar dat gevuld mag zijn met vrede, een goede gezondheid, verbondenheid en liefde.

 

Namens Caprioolkinderen,

Eddy De Nil                                                                                                            

www.caprioolkinderen.be –   

www.denilverzekeringen.be